יום שני, 10 בספטמבר 2012

התרת נישואין - גירושין ללא גט

קשר בין בני זוג מוביל לעיתים לנישואים, בין אם מדובר בנישואים על פי ההלכה, נישואים אזרחיים, או נישואים דתיים שאינם יהודים. בישראל נחשבים נישואי הלכה על פי הדת. כל טקס אחר, אינו מתקבל הלכתית ואף אינו מוגדר אזרחית. למרות המצב הנוכחי, בני זוג בוחרים בכל זאת להנשא לעיתים בטקס אזרחי, גם מתוך בחירה וגם תוך אילוץ בנסיבות שונות.
הקושי הגדול הוא כאשר בני הזוג מבקשים להתגרש ולהחשב כגרושים בעיני החוק ומשרדי הממשלה. ללא גט מביה"ד הרבני אין הכרה משפטית/חוקית. לצורך מציאת פתרון לבעיה, מבצעים את הליך התרת נישואין, שהוא מעין הכרזה על ביטול הנישואין. הפתרון מסייע בקשרים שבין בני זוג אשר שייכים לדת שאינה מוכרת בישראל או לחילופין, אין ודאות כי מי מבני הזוג הוא יהודי, או זוג אשר נישא בנישואים אזרחיים.
במקרים מסויימים, שבהם זוג חי במערכת משפחתית מובהקת, אך ללא נישואין כדת משה וישראל, ניתן לבצע "גט לחומרה". זהו טקס של הענקת גט בין הגבר לאישה, בבי"ד מקומי. הטקס מאפשר, אך לא תמיד, לבני הזוג להחשב כגרושים בעיני החוק ולקבל את הזכויות אשר החוק מאפשר.
הליך התרת נישואין כולל מספר שלבים ולוקח זמן ורצוי להתייעץ עם עו"ד. אלה השלבים להלן:
  • פניה לביהמ"ש העליון, במטרה שהוא יחליט לאיזו ערכאה שיפוטית שייכים בני הזוג, ברצונם להתיר את קשר הנישואין שלהם.
  • בד"כ יופנו בני הזוג לביהמ"ש לעניני משפחה, אשר הוא יבצע בדיקה לשייכות דתית. אם כל אחד מבני הזוג שייך לדת שונה, תהיה פנייה ל-2 בתי הדין, שם יוחלט אם צריך לבצע גירושין על פי הדת וימסור את תשובתו תוך 3 חודשים.
  • במידה ובית הדין הדתי יחליט כי אין צורך לעבור גירושין או לא ניתן מצידו – יבצע ביהמ"ש לעניני משפחה התרת נישואים ושם ינוהל תיק המזונות, הסדרי ראיה, פירוק השותפות ברכוש וכו'.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה